För dig som hittat tillbaka till LEGO®. En mötesplats för vuxna entusiaster.

Värdera Från Swebrick wiki

Hoppa till: navigering, sök

Bricklink som värderingsverktyg

På adressen http://www.bricklink.com finns Bricklink, en säljsajt för begagnat Lego där Lego-entusiaster säljer till andra entusiaster. Prisnivån där återspeglar ganska väl hur mycket Lego-samlare är beredda att betala för Lego. Alla varor som ligger ute till försäljning är prissatta och sökbara, och det finns statistik om tidigare försäljningar.

Sidan har en sökfunktion högst upp. Välj "Catalog Items", skriv in satsnumret på satsen du vill söka på, klicka på "Go" och välj rätt sats i listan som kommer upp. Lego har ibland använt samma satsnummer för flera olika satser. Om du inte vet satsnumret kan du söka på teman, till exempel "Star Wars" och bläddra bland alternativen. En sådan sökning går lättare om du har litet mer information, t ex om du vet ungefärlig ålder på satsen och sorterar sökresultatet på årtal.

Om du inte själv kan hitta vilken sats det är du har framför dig så är frågan "vilken sats är det här?" en fråga som folk kan hjälpa till med på forumet på swebrick.se. Bifoga i så fall bilder med frågan. Lego har släppt flera tusen satser genom åren, så en beskrivning i ord räcker inte för att identifiera satsen. Och be inte att få satsen värderad samtidigt som du ber att få den identifierad. Folk på forumet kan inte göra mer än att kolla på Bricklink, så värderingen gör du bäst själv.

När du har hittat rätt sats i Bricklinks katalog, klicka på "Price Guide". Där ser du dels vilka satser som just nu finns till försäljning och vad de kostar, dels hur många som sålts det senaste halvåret och till vilka priser. Den faktiska försäljningen är en bättre värdering än genomsnittspriset på det som finns att köpa just nu. Kategorin "New" avser oöppnade satser, oftast "Mint in sealed box", MISB. Kategorin "Used" innehåller satser i blandat men överlag gott skick. Begagnade satser som har originalkartongen kvar värderas högre - ibland väsentligt högre. Satser som saknar sina bygginstruktioner värderas lägre. Slitna, välanvända satser är mycket mindre värda än satser där bitarna är blanka och fina och inte har blivit byggda med så mycket. Titta på beskrivningarna av skicket på varorna som finns på Bricklink för att se vilket pris som är rimligt för det skick din sats befinner sig i.

En tydligare beskrivning i bilder av ovanstående finns i en forumtråd.


Är ditt set komplett ?

Om du ska sälja Lego är det mycket värt om du kan säga att satsen är komplett, eller exakt vad som saknas om den inte är komplett. För de flesta satser finns det detaljerade och överskådliga listor på Bricklink över vad som ska ingå. Om du har tid och ork att lägga ner arbetet med att kolla igenom bitarna så blir din sats värd betydligt mer för entusiaster och samlare. Om du inte orkar göra det jobbet, försök ta en bra och tydlig bild och säg tydligt att du inte vet om den är komplett, och säg antingen att du inte orkar ta reda på det, eller säg att du tar emot frågor och gör ditt bästa för att svara.

Slitna/trasiga bitar?

Försök också bedöma och beskriva skicket på bitarna och på instruktionsboken när du säljer Lego. Repiga bitar, solblekta eller gulnade bitar, skadade bitar, allt sådant drar ner värdet rejält. Satser där de flesta bitar har tuggmärken, slagskador och kraftiga repor efter barns långvariga och inlevelsefulla lek har ett mycket lågt andrahandsvärde. En mycket skadad och trasig bygginstruktion är inte så mycket värd, men den är bättre än ingen alls. Bygginstruktioner har ett värde i sig om de är i gott skick eller är ovanliga, och de finns också på Bricklink och i Bricklinks katalog.

Smutsiga bitar?

Smutsiga och dammiga bitar rekommenderar vi att du diskar om du har tid till det. Du behöver inte vara toknoga, men lägg dem i ljummet vatten och handdiskmedel och tvätta dem litet lätt med en mjuk borste eller en svamp. Undvik maskindisk, och undvik hårda borstar och skursvampar som ger repor. Rena bitar värderas högre och ger nöjdare kunder. Här finns en tråd med tips där du också kan ställa frågor som inte redan avhandlats i tråden: http://www.swebrick.se/index.php?topic=51.0

Var ska man sälja sitt Lego?

När du till slut har skaffat dig ett hum om priset kommer frågan: hur ska du sälja?

Swebrick är ingen marknadsplats

Swebrick är inte en marknadsplats, det är ett diskussionsforum för vuxna Legobyggare. Det finns en avdelning "köp, byt och sälj" på forumet på Swebrick, men där når du inte särskilt många. Trafiken i "köp och sälj"-trådarna är låg, och du kan inte förvänta dig omedelbart svar. En eventuell annons på Swebrick bör få ligga uppe minst en vecka innan du ger upp och försöker sälja via andra kanaler i stället. Posta då i så fall ett inlägg som svar på din annons, och tala om att den inte längre är aktuell.

Tradera Och Blocket

Swebrickare som vill köpa Lego tittar aktivt på Tradera och Blocket, och du når mycket fler den vägen. Genomsnittspriserna skiljer inte så mycket mellan Tradera och Blocket, även om Tradera ibland kan ge mycket högre priser i enstaka fall.

Facebook

Det finns ett antal köp och säljgrupper i Facebook. Se Facebook grupper.

Facebook MarketPlace är en del av facebook lösningen. Du finner en länk på din startsida. Detta är det enklaste sättet att sälja, men priserna blir kanske inte de högsta. Som köpare kan man filtrera på avstånd. Exempelvis Lego max 2 mil från hemmet.

Egen butik på Bricklink?

Om du är extra seriös och har särskilt mycket eller särskilt intressant Lego att sälja så kan du fundera på om du ska starta en egen liten butik på Bricklink. Där finns många butiker som bara har några enstaka artiklar. Databasen gör att folk hittar dina varor om du har intressanta saker till bra priser. Det är rimligt enkelt och gratis att lägga upp saker till försäljning, och avgifterna för transaktioner är ungefär i nivå med Tradera. Köpare på Bricklink är ofta väldigt kunniga och noga med vad de köper, så var beredd på frågor, och ge en noggrann och ärlig beskrivning av skicket på varorna så att du undviker missförstånd. Detsamma gäller naturligtvis på Blocket och Tradera, men där behöver du mest vara ärlig, inte lika noggrann.