Forum > Egna Byggen / MOC:s

Info kring att lägga upp bilder LÄS MIG!!

<< < (11/12) > >>

Kristofer Jaxne:

--- Citat från: KallEl75 skrivet 27 juni 2017 kl. 17:41 ---Hmmm i det bildprogram jag använder kan jag ställa in hur stor jag vill att bilden skall vara på längden och bredden i CM och sedan sköter programmet resten. Eller så har jag missuppfattat vad det är för funktion det är som jag faktiskt använder mig av.

Pixlar får jag inte upp någon information om alls när jag högerklickar på någon av mina bilder. Däremot får jag upp informationom bildpunkter både lodrätt och vågrätt. Är det dessa man skall gå efter då måntro?

--- Slut citat ---
Låter som att du använder ett program inriktat till utskrift eller tryck i första hand eftersom det är det enda tillfället fysiska mått har någon relevans för bilder. Men då finns även inställningar för pixlar/måttenhet, vanligen dpi dots per inch (pixlar per tum). 300 dpi brukar vara en vanligt förekommande siffra vad jag sett. Vilket då skulle ge drygt 100 pixlar per cm. Men det beror som sagt helt på inställningarna i programmet vad som gäller för dig.
Vad för program är det? Om jag inte missminner mig så är det även i Photoshop möjligt att se mått i cm istället för pixlar som är det logiska valet för bilder. Det kan vara användbart om man snabbt vill skala om referensbilder till att passa en ritning med mått.
Bildpunkter är ett annat svenskt ord för pixlar så de måtten du ser då bär rimligen vara det som är relevant här :)

o0ger:

--- Citat från: KallEl75 skrivet 27 juni 2017 kl. 17:41 ---
--- Citat från: o0ger skrivet 26 juni 2017 kl. 22:09 ---
--- Citat från: KallEl75 skrivet 26 juni 2017 kl. 21:52 ---Tänkte jag skulle slänga upp en eller ett par bilder här för första gången, men den här informationen går över huvudet på mig fullständigt. Kan någon vänlig individ tala om för mig hur stor bilderna bör vara i CM istället samt storleksmässigt?

Det där med pixlar hit och dit säger mig absolut ingenting och jag vill inte ställa till med något onödigt strul för hemsidan.

--- Slut citat ---
Det funkar inte med centimeter. Alla har olika stora skärmar och olika upplösning på skärmen.


Om du högerklickar på din bild och väljer egenskaper/properties, och sen detaljer/details, så kan du se hur stor din bild är i pixlar. En pixel är en enskild bildpunkt.

--- Slut citat ---

Hmmm i det bildprogram jag använder kan jag ställa in hur stor jag vill att bilden skall vara på längden och bredden i CM och sedan sköter programmet resten. Eller så har jag missuppfattat vad det är för funktion det är som jag faktiskt använder mig av.

Pixlar får jag inte upp någon information om alls när jag högerklickar på någon av mina bilder. Däremot får jag upp informationom bildpunkter både lodrätt och vågrätt. Är det dessa man skall gå efter då måntro?

--- Slut citat ---
Ja, bildpunkt är samma sak som pixel

Anders67:
Jag vill också blanda mig i
1. Använf flickr och BB code så är det busenkelt att dela bilder här på forumet
2. När man började med desktop publishing typ för mig 1987 så var 300 dpi högupplöst på en svart/vit laserskrivare. Macen (mac SE) hade en skärm med en fysik upplösning på 72 dpi. När sedan windows slog igenom så var upplösning faktiskt 96dpi i grässnittet på en 13" skärm 640x480 pixlar. Nu i mobilåldern så är det löjligt att prata om dessa mått.
3. En responsiv site skalar pixlarna oftast till att passa browserytan som sedan ritas ut på en mobilskärm på 200-300dpi ibland ännu högre iphone 7 har 326 ppi och jag tror samsung hade en ny skärm i mobilformat med det dubbla.

Slutord vi har på swebrick en guideline mellan 640 pix i bredd och använder man jpeg komprimering så ska pixlar på höjden inte vara ett stort problem. Ju mindre filer i kb desto snabbare site och roligare upplevelse.

KallEl75:
Tack för informationen.
Denna typ av kunskap går helt över min humanistiska hjärna så jag får helt enkelt pröva mig fram och skulle jag lägga upp för stora bilder räknar jag kallt med att någon snäll moderator går in och plockar bort problemet ifråga.

Beträffande flickr och andra sociala mediesidor väljer jag att bojkotta dessa då det känns som att de äter upp ens själ fullständigt.  ( Och ja jag är medveten om att jag antagligen är väldigt ensam om denna uppfattning, men någon måste våga stå upp mot massan. :) )

Nilsson.calle:

--- Citat från: KallEl75 skrivet 27 juni 2017 kl. 21:55 ---Beträffande flickr och andra sociala mediesidor väljer jag att bojkotta dessa då det känns som att de äter upp ens själ fullständigt.  ( Och ja jag är medveten om att jag antagligen är väldigt ensam om denna uppfattning, men någon måste våga stå upp mot massan. :) )

--- Slut citat ---

Men inte helt ensam, Swebrick är det enda nätforumet där jag finns.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

[*] Föregående sida

Gå till fullversion