Swebrick

För dig som hittat tillbaka till LEGO®. En mötesplats för vuxna entusiaster.
Huvudmeny

[MOC] Svenskt Da-lok, 10 wide

Startat av AndersI, 28 juli 2019 kl. 17:09

Föregående ämne - Nästa ämne

AndersI

I hettan återupptog jag mitt försök till ett större Da-lok. Det är 10-wide, och jag tycker proportionerna på fönster och hjul har blivit ganska lyckade. Mindre belåten med ändpartierna, och taket (med strömavtagare) är inte alls klart...

Det är motoriserat, kan krypa fram på raksträckor i AndersI-hastighet. Tveksamt om det finns någon kurvradie som det faktiskt klarar av.

Kommer förmodligen att göra koppelstängerna svarta (jag hade ingen grå axel i rätt längd, vet inte om det finns).andreas E

Snyggt Anders.
Vilken längd på technic axeln behöver du i svart?
Har några udda i mina gömmor.

BrickMe

Riktigt snyggt med 10 wide😀. Med tanke på minifigsen som egentligen borde ha varit lite mindre så passar de bättre in i bredare fordonslag (ex. bredare bilar, bussar, tåg mm).

AndersI

Citat från: andreas E skrivet 28 juli 2019 kl. 17:52
Snyggt Anders.
Tack!
Citat
Vilken längd på technic axeln behöver du i svart?
Har några udda i mina gömmor.
Nej, det är 4L grå (LBG) jag inte har - den tycks inte vara speciellt vanlig. Svart har jag, men koppelstängerna syns knappt då...

andreaseldh

#4
Och Technic Liftarm finns inte heller i 17L. Men istället för att leta efter gråa axlar, kan man ju använda 6538c och axlar 2L. Och 26287 finns också i LBG enligt BrickLink.

Och om du lyckas få änddelarna där det nu sitter små svarta hjul att glida i sidled så borde det klarar kurvor också. Gamla godingarna bb36 och bb37/bb37b.

AndersI

#5
Citat från: andreaseldh skrivet 28 juli 2019 kl. 19:06
istället för att leta efter gråa axlar, kan man ju använda 6538c och axlar 2L. Och 26287 finns också i LBG enligt BrickLink.
Det blir lite grovt (tycker jag). Helst skulle ju även hylsorna vara tunnare...

Citat
Och om du lyckas få änddelarna där det nu sitter små svarta hjul att glida i sidled så borde det klarar kurvor också. Gamla godingarna bb36 och bb37/bb37b.

De jag har är vridbara, men med fyra stora hjul på raken blir överhänget för stort - kanske skulle funka med de där gamla grejerna, får ta och göra ett prov (jag tror jag har några liggande).

AndersI

Lite mer detaljer på taket.

andreaseldh

Taket blev ju jättebra! De fyra gemensamma färgerna för axlar 4L och 5L enligt BrickLink är svart, gammelgrå, nygrå och vit. Har du prövat att sätta de röda hjulen i ordning flänsat, mindre, flänsat, oflänsat?

AndersI

Jag följde andreaseldh's råd för koppelstängerna, och har även fått dit bromscylindrarna. Med dem på plats kan jag lugnt glömma all form av kurvtagning...

Selander

#9
Jag tycker du har tappat proportionerna, loket ser för kort ut och hjulens diameter är för små.
Originalet är ca 3m brett x 13m långt.
10 wide brett => ca 43 studs långt, inkl buffrar.

Drivhjulens diam är ca 1,5m, eller omräknat => ca halva lokets bredd. 10wide bredd ger ca 5studs diameter på drivhjulen.

Selander

#10
Om man är intresserad att bygga skalenligt....förstås....

AndersI

Man tar de hjul man har, och kompromissar därefter. Mina beräkningar var:

Spårvidd 1435 - 6 studs
Hjulen 1500 - 5 studs (80%), eftersom dessa är för små krymps resten också.
Bredd 3363 - 14 studs, nerprutat till 10 (71%)
Längd 13000 - 45 studs, nerprutat till 35 (77%)
Axelavstånd 2000 - 8.3, nerprutat till 7 (84%), 1700 - 7.5 =>6 (80%)

I själva verket är det alltså bara bredden 10 studs som är oproportionerlig, borde vara 11. Resten ligger tillräckligt nära 80% för att anses vara korrekt (i förhållande till hjulen). Dock är jag medveten om att höjdproportionerna  är fel - fönstren är lite för låga, och delen under dem är lite för hög. En kompromiss påtvingad av tillgängliga bitar och utrymmesbehov för IR, batteri och motor.

Selander

#12
Man kan ha olika åsikter....och räkna på olika sätt....

Spårvidd per definition är avståndet på insidan mellan rälsen, i legos fall 37,5 mm eller 4,7studs.
Eftersom spårvidden tycks vara din primära beräkningsgrund, så tycker jag avrundningen till "6studs" är för hög.

Hjuldiameter mäts normalt "utan fläns" och legos stora hjul har då en diameter på ca 30mm eller knappt 4 studs. Av den anledningen tycker jag personligen att 8 studs lokbredd är bästa avvägning av bredd relaterat till hjuldiameter.

AndersI

Eftersom alla mina mått är nerdragna till ungefär 80% så stämmer de alltså väldigt väl med vad du säger (80% av 6 är 4.8 )
:-)

AndersI

Lätt omdesign - en plate lägre, annan delning på fönstren, mindre strålkastare,  röd rand i nederkanten.  En hel del ändringar under skalet också för att förbättra stabiliteten.

LEGO® is a trademark of the LEGO Group of companies which does not sponsor, authorize or endorse this site.